Pos bloke çözme, pos cihazı kullanan iş yerlerinin en çok kullandığı uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkmakta. Sizlere pos bloke çözme işlemi ile alakalı en çok sorulan soruların güncel ve doğru yanıtını rehber olarak hazırladığımız bu yazımızda sunacağız. Pos bloke nedir? Pos bloke çözme nasıl yapılır? gibi soruların yanı sıra pos bloke çözme dilekçesi konusunda da bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.
Pos Bloke Çözme Nedir?
Yazımızın girişinde pos bloke çözme nedir? sorusunu yanıtlamamızda fayda var. Pos bloke çözme, blokeli pos cihazı kullanan banka müşterilerinin, bloke gün sayısı dolmadan blokedeki parayı hesabına aktarma işlemidir. Normal şartlarda blokeli pos cihazı kullanan iş yerleri, banka tarafından uygulana n bloke gün sınırı boyunca parasını hesaba aktaramazlar. Şöyle ki 40 gün blokeli pos cihazı kullanıyorsanız bugün yapacağınız bir çekim, hafta sonları da dâhil olmak üzere 40 gün sonra hesabınıza aktarılır. Yapacağınız her işlemin üzerinden ayrı ayrı 40 gün geçmesi şarttır.
Nakit ihtiyacı, kredi ödemesi, kredi kartı ödemesi, beklenmeyen masraflar gibi durumlarda pos cihazı bloke kaldırma işlemine ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda birazdan sunacağımız yöntemlerden birini kullanarak pos bloke çözüm işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Pos Bloke Çözme İşlemi
Pos bloke çözme işlemi, bankadan bankaya değişmek kaydıyla çeşitli şekillerde yapılabilir. Şubenize giderek pos bloke çözüm işlemi yapmak istediğinizde sizden pos bloke çözme dilekçesi istenecek ya da bankanın bu dilekçe için matbu bir formu varsa formu imzalamanız talep edilecektir. Pos bloke çözüm dilekçesi örneğini ayrı bir başlık altında sunacağız. Pos bloke çözme dilekçesi ya da matbu formu imzaladıktan sonra bankaya ibraz etmeniz halinde pos bloke kaldırma işleminiz başlatılmış olur.
Blokeli pos cihazlarında ertesi gün pos cihazlarının aksine kesinti yapılmamaktadır. Pos bloke çözüm işlemi ise belirli bir kesintiyle yapılmaktadır. Şöyle ki; paranızın hesaba geçmesini 40 gün beklemeyeceğiniz için banka sizden belirli bir oranda kesinti yaparak paranızın hesaba aktarımını sağlayacaktır. Pos bloke çözme oranları, her bankanın kendi inisiyatifinde olup burada sabit bir orandan söz etmek mümkün değildir. Örneğin; bir bankada pos bloke çözüm oranı %1,80 iken başka bir bankanın pos bloke çözme oranı %2,20 olabilir. Pos bloke çözme başvurusu esnasında bankanızdan oran hakkında bilgi alabilirsiniz.
Pos Bloke Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?
Pos bloke çözme işlemi nasıl yapılır? sorusunun ilk yanıtını dolaylı da olsa bir önceki başlık altında vermiş olduk. Yani şubenize ya da çalıştığınız bankanın başka bir şubesine giderek pos bloke çözüm başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıca müşteri temsilcinize pos bloke çözme dilekçesi göndererek şubeye gitmeden de işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bunun için güncel tarihli pos bloke kaldırma dilekçesi hazırlamanız ve bu dilekçeyi müşteri temsilcinizin veya doğrudan şubenizin mail adresine göndererek talepte bulunabilirsiniz. Talebinizi mail yoluyla iletebileceğiniz gibi FAX, anlık mesajlaşma uygulaması gibi yöntemlerle de göndermeniz mümkündür.
Müşteri hizmetlerinden pos bloke çözümü, bazı bankalarda uygulanırken bazı bankalarda yalnızca şubeden bloke kaldırma işlemi yapıldığı bilinmekte. Ayrıca internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamasında da bankanızın bu hizmeti sunabileceği aşikâr. İnternet bankacılığı pos bloke çözümü için gerekli bilgilerle internet bankacılığı sistemine giriş yapınız. Bu işlemler genellikle üye işyeri ya da pos menüsü altında yer alır. Pos bloke çözümü seçeneğini kullanarak belirlenen oran üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Pos Bloke Çözme Dilekçesi
Pos bloke çözme dilekçesi için boş bir kâğıdın en üst kısmına bankanızın adını ve şube adını yazınız. Örneğin; İş Bankası Zincirlikuyu Şubesi’ne şeklinde bir giriş yazabilirsiniz. Ardından ister sağ üst köşeye, ister sağ alt kısma güncel tarihi yazınız. Pos bloke çözüm dilekçesini yazdıktan sonra sağ alt köşeye kaşe üzerine imza yapınız ya da şahıs firması sahibiyseniz adınızı soyadınızı yazdıktan sonra altına imza atınız.
Pos bloke çözme dilekçe örneği için aşağıdaki dilekçeyi inceleyebilirsiniz. Burada yer alan boş kısımları ve banka adı gibi bilgileri kendi bilgilerinize göre doldurmanız gerekmektedir. Pos bloke çözüm dilekçe örneği şu şekildedir;
Burada dikkat etmeniz gereken hususlar üye işyeri numaranız ve terminal numaranızın doğru yazılmasıdır. Ayrıca banka adı ve tarih bilgilerini pos cihazını kullanmakta olduğunuz bankaya ve güncel tarihe göre güncellemelisiniz. Bazı bankalarda üye işyeri ve terminal numarası yerine yalnızca pos cihazı numarası kullanılmaktadır. Bu durumda pos cihazı numaranızı yazarak bu pos ait bloke çözüm işlemi talep ettiğinizi belirtmelisiniz.
Pos Bloke Çözüm Hesaplama
Pos bloke çözüm hesaplama işlemi, bankaların dijital kanalları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla bankanızın bu tür bir hizmeti varsa web sitesinde, mobil şubede ya da internet şubesinde mutlaka pos bloke çözme hesaplama uygulaması da mevcuttur. Eğer işleminizi şubede gerçekleştirecekseniz müşteri temsilcisinden pos bloke çözüm hesaplama işlemini yapmasını talep edebilirsiniz. Pos bloke çözüm hesaplama işlemi sonrasında blokedeki toplam tutar ile kesinti sonrasında hesabınıza aktarılacak tutarı öğrenebilirsiniz.