İpotekli ihtiyaç kredisi, şahsınıza ya da bir yakınınıza ait kat irtifakı veya kat mülkiyeti bulunan bir ipoteğin bankaya verilmesi suretiyle bu ipotek karşılığında ihtiyaç kredisi kullanımıdır. İpotekli tüketici kredisi, daha çok geliri olmayan ya da düşük seviyede olan, geliri bulunan fakat bu geliri resmi olarak belgeleyemeyen; ayrıca kredi notu düşük olan bireylerle tercih edilir.
Yukarıda sözünü ettiğimiz kişilerin standart ihtiyaç kredisi başvurusu bankalar tarafından genellikle olumsuz karşılanır. Bu durumdaki kişilerin bankaya teminat vermek koşuluyla ipotek karşılığı kredi çekmeleri mümkündür. Peki, ipotekli kredi nasıl çekilir? İpotekli kredi veren bankalar hangileri? İpotekli ihtiyaç kredisi şartları nelerdir? Gelir bu soruların yanıtlarına beraber bir göz atalım.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İpotekli ihtiyaç kredisi başvurunuzu banka şubesinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için kimliğiniz, teminat olarak göstereceğiniz gayrimenkule ait tapu ve gelir belgeniz yeterlidir. Gelir belgeniz yoksa bu durumu kredi aşamasına geçilmeden önce banka yetkilisine bildirmeniz gerekir. Zira bazı bankalar ipotekli ihtiyaç kredisi başvurusu için düşükte olsa resmi bir gelirinizin olmasını şart koşabilirler.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Kullanılır?
İpotekli ihtiyaç kredisi başvurusu için doğrudan bankaya uğramanız gerekecektir; çünkü bankalar bu tip kredileri internet ya da mobil bankacılık kanalıyla dikkate almazlar, alsalar dahi genellikle hesabınızın bulunduğu veya size en yakın konumda olan şubeye yönlendirirler. Bu sebeple bankaya gitmeden önce ipotek karşılığı ihtiyaç kredisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir.
Size ya da bir yakınınıza ait bir gayrimenkulü bankaya teminat olarak vererek ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Söz konusu gayrimenkul size ait değilse tapudaki malik kimse kendisinden ve eşinden ipotek rızası alınır. Alınan ipotek karşılığında size bir kredi limiti açılır ve bu şekilde kredinizi kullanmanız sağlanır.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar Hangileri?
Katılım, yatırım ve kalkınma bankaları dışında kalan bankalar, ipotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar arasında yer alırken bu alanda devlet bankalarının bir adım önde oldukları söylenebilir. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın yanı sıra TEB, ING Bank, Burgan Bank ve Akbank’ın bu alanda daha profesyonel olduklarını gözlemlemekteyiz. Bu bankaların dışında kalan özel bankalara da ipotekli ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?
Kredinizi ipotek karşılığı alacaksanız teminat olarak göstereceğiniz gayrimenkulün kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca söz konusu teminat için her yıl DASK ve yangın sigortaları yapılır. Bunun yanı sıra kredi kullanacak kişiye hayat sigortası yapılması da zorunludur.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Hesaplama
İpotekli ihtiyaç kredisi faiz oranı ilgili bankanın standart ihtiyaç kredisi faiz oranı ile aynı olabileceği gibi banka protokolüne bağlı olmak kaydıyla daha düşük veya yüksek olabilir. İpotekli ihtiyaç kredisi hesaplama işlemleriniz için sitemizde yer alan kredi hesaplama modülünü kullanabilirsiniz. Dilerseniz BURAYA tıklayarak ilgili hesaplamayı hemen yapabilirsiniz. Kredi vadesi diğer ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi maksimum 36 ay ile sınırlandırılmıştır.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
İpotekli ihtiyaç kredisi almak üzere herhangi bir banka şubesine başvurabilirsiniz. Normal şartlarda kredi başvurularınız olumsuz sonuçlanıyorsa ya da belirlenen sınırların üzerinde bir kredi talebiniz varsa bankaya ipotek vermek kaydı ile yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. İnternet ortamında yapacağınız başvurular ön onaya düşerse yine kredi işlemlerinizi tamamlamak için şubeye gitmeniz gerekecektir.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Ne Kadar Çekilir?
İpotekli ihtiyaç kredisi bankadan bankaya değişmek şartı ile genellikle ekspertiz değerinin %80’ine kadar çekilebilir. Bazı bankalarda ekspertiz değerinin tamamına kredi verilebileceği gibi bazı bankalarda bu oran %80’in de altında uygulanabilmektedir. Arsa ipoteğinde ise genellikle ekspertiz değerinin %50’si kadar ihtiyaç kredisi verilmektedir.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Kaç Ay Vadeli?
İpotekli ihtiyaç kredisinin vadesi 1 ay ile 36 ay arasında değişecektir. 50.000 TL’ye kadar olan talepleriniz 36 ay, 50.000 TL ile 100.000 TL arasındaki talepleriniz 24 ay, 100.000 TL’nin üzerindeki talepleriniz ise 12 ay vadeli olarak değerlendirilecektir. İhtiyaç kredisi için ipotek vermeyi göze alan biri, muhtemelen 100.000 TL’den daha yüksek tutarda ihtiyaç kredisi çekmek isteyecektir. Bu durumda yararlanılabilecek maksimum vade 12 ay olacaktır.