İhtiyaç kredisi masrafları nelerdir? yazımızda kredi çekmeden önce kredi masrafları ile alakalı araştırma yapanların oldukça ilgisini çekecek türden. Siz de kredi masraflarının neler olduğu ile ilgileniyorsanız gelin bu sorunun yanıtına birlikte bakalım.
İhtiyaç kredisi, ülkemizde en çok tercih edilen finansman ürünlerinin başında geliyor. Özellikle son yıllarda internet ve mobil bankacılık uygulamalarından daha hızlı ve pratik şekilde kullanıldığı söylenebilir. Artık cep telefonu ya da bilgisayarınızdan sadece dakikalar içerisinde kredi çekmeniz mümkün; bunun için kredi yapacağınız bankada hesabınızın ve internet bankacılığınızın olması yeterli. Kredinizin onaylanması durumunda kredi tutarının hesabınıza geçmesini sağlayabilirsiniz.
Tüketicilerin kredilerle ilgili en çok merak ettiği sorulardan biri hiç kuşkusuz ihtiyaç kredisi masrafları nelerdir? şeklinde. İhtiyaç kredisi masrafları denince akla ilk olarak dosya masrafı gelmekte. Dosya masrafı, kredi işlemleri için alınan evraklar ve yapılan işlemler için banka tarafından alınır. Bankalar, kredi tutarının binde beşi kadar dosya masrafı talep ederler. Örneğin; 20.000 TL ihtiyaç kredisi kullanıyorsanız bankanın talep edeceği dosya masrafı 100 TL olacaktır. Peki, diğer tüketici kredisi masrafları nelerdir? Gelin bu soruyu hep birlikte cevaplayalım.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı
İhtiyaç kredisi dosya masrafı kullanacağınız kredi tutarının binde 5’i kadardır. 50.000 TL ihtiyaç kredisi kullanırsanız ödeyeceğiniz dosya masrafı 250 TL olur. Bu bedel doğrudan kredi ana parasından düşülebileceği gibi varsa hesabınızdan kredi öncesinde de tahsil edilebilir.
İhtiyaç Kredisinde Sigorta Zorunlu mu?
İhtiyaç kredisinde sigorta zorunlu mu? sorusu en çok cevap aranan sorulardan bir diğeri olarak göze çarpmakta. Bankalar, kredi kullanıcılarına mutlaka hayat sigortası ya da benzer bir sigortacılık ürününün pazarlamasını yaparlar. Hayat sigortası yaptırmadığınız durumlarda bankanın kredi faiz oranı muhtemelen artış gösterecektir. Örneğin; Hayat sigortası yaptırdığınızda size sunulan faiz oranı %3.24 iken sigorta yaptırmamanız durumunda yararlanabileceğiniz kredi faiz oranı %3.30 olarak belirlenebilir. Bu durumda her iki kredi tutarı için hesaplama yapabilir, hangi projenin ne kadar maliyet yaratacağını hesaplayarak kararınızı verebilirsiniz.
Bankalar, ihtiyaç kredisi başvurusu ekranında sizlere birden fazla seçenek sunabilirler. Herhangi bir tutara göre hesaplama yaparken sizlere bu seçenekler sunulur. Taksit ödemesi, kredi oranı ve toplam ödeme tutarına göre karar verebilirsiniz.
İhtiyaç Kredisinde Bireysel Emeklilik Zorunlu mu?
İhtiyaç kredisinde bireysel emeklilik zorunlu mu? sorusunun cevabı hayırdır. Özellikle bireysel emeklilik sistemine olan talebin azaldığı dönemlerde bankaların bu yola başvurduklarını görmekteyiz. Ne var ki bireysel emeklilik, ihtiyaç kredisinin zorunlu ürünlerinden biri değildir. Size böyle bir beyanda bulunan banka görevlisine konuyu tüketici hakem heyetine taşıyacağınızı belirtmeniz durumunda banka görevlisinin geri adım atmasını sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde zaten can sıkan kredi masraflarına bir de bireysel emeklilik masrafları eklenecektir.
Dilerseniz banka zorunlu tutmasa da bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyebilirsiniz. Bankalar, ihtiyaç kredisi kullandıracakları müşterilerine çeşitli bankacılık veya sigortacılık ürünlerinin satışını yapmak isteyebilirler. Destek Ferdi Kaza Sigortası, bu bağlamda en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Ayrıca bankacılık hizmet paketi adı altında EFT, havale, çek/senet tahsil ücretine ilişkin istisnalar sağlayan paketlerin satışı da yapılmak istenebilir. Bu gibi durumlarda söz konusu ürünlere ilişkin bir ihtiyacınız varsa bu paketlerin satışını kabul edebilirsiniz.
Yukarıda saydığımız ürünlere ihtiyacınız yoksa bu gibi paketlerin kredi kullanımında zorunlu olmadığını bildiğinizi banka görevlisine beyan ediniz. Konuyu adli mercilere taşıyacağınızı bildirmeniz durumunda banka görevlisinin yine geri adım atacağını göreceksiniz. Krediye ne kadar ihtiyacınız olursa olsun zorunlu olmayan ürünlerin satışına engel olma konusunda kararlı olmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde normal şartlarda ödemeyeceğiniz masraflara katlanmak durumunda kalabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisi Masraf Hesaplama
İhtiyaç kredisi masraf hesaplama kalemlerinin ilki henüz yazımızın başında sözünü ettiğimiz dosya masrafıdır. Dosya masrafı kredi tutarının %0,5’i (binde beş) olarak alınmaktadır. Kredi tutarı arttıkça dosya masraf tutarı da artış gösterir. Tüketici kredisi masraf hesaplama kalemlerinden bir diğeri de hayat sigortası masrafıdır. Hayat sigortası masrafı, yaşınıza, cinsiyetinize, mesleğinize ve buna bağlı kriterlere göre artış gösterir.
İhtiyaç Kredisi Masraflarını Geri Alma
Kredinizi erken kapama yoluyla kapattığınızda varsa krediye bağlı sigortalarınız otomatik olarak iptal edilir ve kalan kısım hesabınıza iade edilir. Kredinizi kapattığınız halde sigorta bedeli henüz hesabınıza geçmediyse bankaya sözlü başvuruda bulunabilirsiniz. Sözlü başvurunuz dikkate alınmazsa sigorta iadesi için yazılı başvuruda da bulunabilirsiniz. Kredi taksitlerinin sonuna yaklaştıkça iade alacağınız tutar düşecektir.
Erken kapama yapmayıp kredi taksitlerinizi normal süresi içerisinde öderseniz ve kredi ödemeleriniz tamamlanırsa sigortadan herhangi bir iade alamazsınız. Sigorta dışındaki masrafların iadesi de mümkündür. Örneğin; talep etmediğiniz halde krediyle beraber bireysel emeklilik sistemine dahil edildiyseniz ilk 2 ay içerisinde cayma hakkınız olacaktır. 2 ay içerisinde BES iptali yaparsanız hesabınızdan BES primi olarak kesilen tutarlar kesintisiz olarak iade edilir.
Masrafsız İhtiyaç Kredisi
Masrafsız ihtiyaç kredisi, dosya ve benzeri masrafların bulunmadığı bir kredi türüdür. Bankalar, oran değişikliği yapmak suretiyle masrafsız tüketici kredisi verebilirler. Bu durumda size başka kredi seçenekleri de sunulacaktır. Size sunulan her teklifin aylık taksit ödemesine ve toplam geri ödeme tutarına bakarak karar verebilirsiniz.
Bankalar, kredi oranlarının düşeceğini ön gördükleri dönemde ya da ellerinde çok fazla mevduat bulunduğunda bireylere daha fazla kredi verebilmek adına masrafsız ihtiyaç kredisi kampanyası düzenleyebilirler. Bankalar, kredi kullanım oranlarını artırmak istediklerinde bu gibi yöntemlerle müşterilerinin ilgisini çekmeye çalışabilirler. Böyle bir dönemde ihtiyacınız varsa masrafsız ihtiyaç kredisi hizmetinden faydalanmanız yararınıza olabilir.