Bugün sizlere hemen herkes tarafından oldukça merak edilen ev üstüne kredi çekme şartları ile ilgili oldukça kapsamlı bilgiler sunacağız. Özellikle kendi evime kredi çekebilir miyim? Ev üstüne kredi çekilir mi? Kendi evimin üzerine kredi çekebilir miyim? Evi ipotek edip kredi çekebilir miyim? tarzında çok fazla soruyla karşılaşmaktayız. Bu soruların cevabını almak için yazımızı özenle takip etmenizi tavsiye ediyoruz.
Ev üstüne kredi çekmek, standart konut kredilerinden bağımsız olarak yapılan bir kredi işlemidir. Özetle; kendi evime konut kredisi çekebilir miyim ve kendi evime konut kredisi alabilir miyim? sorularının yanıtı ne yazık ki hayırdır. Kendinize ait bir ev üzerine kredi çekmek istediğinizde bu işlem konut kredisi olarak değil, konut teminatlı ihtiyaç kredisi olarak uygulanır.
Konut kredisinin amacı, yeni bir ev almak isteyenlere kredi desteği sağlamaktır. Ayrıca konut kredilerinde bu amaca yardımcı olabilmek adına devlet tarafından bazı vergiler alınmamaktadır. (KKDF ve BSMV) Devlet, yeni ev alacakları bu vergilerden muaf tutarak onlara konut edinimlerinde destek olmayı amaçlamaktadır. Kendisine ait bir eve kredi çekmek isteyenler ise bu vergi muafiyetinden yararlanamazlar. Dolayısıyla bu tür bir işlemin ev üstüne kredi çekme şartları arasında yeri yoktur.
Kendi Evime Konut Kredisi Çekebilir miyim?
Yazımızın giriş kısmında bahsettiğimiz üzere kendi evime konut kredisi çekebilir miyim? sorusunun yanıtı hayırdır. Ayrıca bankalar, yakın akrabalar arasında yapılacak konut alışverişlerine de kredi desteği sunmak istemezler. Bankanın bu tür bir işleme kredi aracılığı yapabilmesi için söz konusu işlemin gerçek bir konut alım satımına dayalı olduğu mutlak suretle ispatlanmalıdır. Aksi takdirde akrabalar arası konut kredisi çekmeniz pekte mümkün olmayacaktır.
Ev Üstüne Kredi Çekilir mi?
Bir önceki sorulara nazaran ev üstüne kredi çekilir mi? Evi ipotek edip kredi çekilir mi? tarzındaki soruların yanıtı evettir. Kendinize ya da bir yakınınıza ait bir konutu bankaya ipotek olarak vermek koşuluyla kredi çekebilirsiniz; fakat bu işlem daha önce de bahsettiğimiz üzere konut kredisi değil, konut teminatlı ihtiyaç kredisi olacaktır.
Peki, konut kredisi ve konut teminatlı ihtiyaç kredisi arasındaki farklar nelerdir? İlk ve en önemli fark, konut kredilerinde alınmayan vergilerin ihtiyaç kredisi esnasında alınmasıdır. KKDF ve BSMV muafiyeti, ihtiyaç kredilerinde uygulanmamakta, bu vergiler doğrudan kredi hesaplamasına yansıtılmaktadır.
Konut kredisi mi ihtiyaç kredisi mi? diye merak eden birçok kişi vergi konusunda gerekli bilgilere mutlaka sahip olmalıdır. Dolayısıyla konut kredisi mi ihtiyaç kredisi mi? diye düşünürken konut kredisinde ödenmeyen vergileri ihtiyaç kredisinde ödeyeceğinizi unutmamalısınız. Ev üstüne kredi çekme aşamasında bir diğer önemli hususta vade sınırıdır. Konut kredileri bankalar tarafından genellikle 120 aya hatta 180 aya kadar taksitlendirilebilir. Oysa ihtiyaç kredisi vade sayısı en fazla 60 ay olabilir. Kredinizi uzun vadede ödemek istiyorsanız kendi evinize kredi çekerken bu avantajdan yararlanamayacağınızı bilmelisiniz.
Konut teminatlı ihtiyaç kredisi çekmek isteyenler, konut kredilerinden bağımsız kredi oranlarıyla karşılaşabilirler. Bankalar, konut kredisi faiz oranlarını ihtiyaç kredisi faiz oranlarından daha düşük tutarlar. Bu da kendi evine konut kredisi çekmek isteyenleri bir kez daha dezavantaja iter. Evi ipoteğe verip kredi çekmek isteyen biri, standart konut kredisi faiz oranlarından yararlanamaz. Uygulanacak kredi oranları, bankanın ihtiyaç kredisi faiz oranlarıyla aynı düzeyde olacaktır.
Konut Üzerine Kredi Çekme Şartları
Konut üzerine kredi çekme şartları, bankalar tarafından standart kredi değerlendirmelerine tabidir. Yani ev üzerine kredi çekmek istediğinizde teminata vereceğiniz evin standart konut kredisi şartlarını da sağlaması gerekir. Zira banka, teminata alamayacağı bir konut için kredi vermeyecektir. Konut üzerine kredi çekme şartlarını şu şekilde sıralamamız mümkün;
- Teminata verilecek konutun kat mülkiyetine ya da kat irtifakına sahip olması gerekir,
- En fazla 60 ay vade uygulanabilir,
- Krediyi çekecek kişinin düzenli bir geliri olmalıdır,
- Kanuni ya da idari takip gibi aktif sorunlu kredi dosyası bulunmamalıdır,
- Konut üzerinde ek bir ipotek, rehin ya da hak mahrumiyeti bulunmamalıdır,
- Krediyi çekecek kişinin kredi kartı, ek hesap ve kredi ödemeleri düzenli olmalı, bu doğrultuda kredi notu da orta seviyenin üzerinde olmalıdır,
- Her yıl kredi kullanıcısı tarafından teminata verilen konutun DASK ve yangın sigortaları yaptırılmalıdır.
- Kredi kullanıcısı evliyse eşinden ipotek veren eş muvafakatnamesi alınmalıdır.
Ev Üstüne Kredi Çekmek İstiyorum
Ev üstüne kredi çekmek istiyorum diyen birinin ilk olarak evine ait tapu ile beraber bir banka şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Banka, ilgili tapu kaydı olan taşınmaz için ekspertiz yaptırmak isteyebilir, böylece söz konusu evin banka tarafından teminata alınıp alınamayacağına bakılmış olacaktır.
Bankaya teminat olarak verilmek istenen evle alakalı olumsuz bir durum yoksa bu evin değerine göre müşteriye bir kredi limiti açılır. Normal şartlarda yüksek tutarda ihtiyaç kredisi çekemeyenler, bu yola sıklıkla başvurmaktadırlar. Siz de yüksek tutarda ihtiyaç kredisi çekmek istiyor fakat bu talebinize bir türlü olumlu dönüş alamıyorsanız evinizi bankaya ipotek ettirerek yüksek tutarda ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz.
Evi ipoteğe verecek olmak, bankadan kredi alabilmek adına tek başına yeterli değildir. Ayrıca iyi bir kredi notunuz olmalı, düzenli bir gelire sahip olmalı ve banka için uygun bir ipotek ibraz edebilmelisiniz. Mevcut kredili ürünlerinizin ödemesinde gecikme varsa başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir.