Bugün sizler için bankacılık işlemleri arasında en sık karşılaşılan EFT gönderdim gitmedi ya da başka bir deyişle EFT gönderdim hesaba geçmedi sorununu inceleyeceğiz. EFT, bankacılık işlemleri arasında en çok tercih edilen para transfer uygulamasıdır. Farklı 2 banka arasında gerçekleşen para transferleri, EFT kanalıyla yapılmaktadır.
EFT gönderdim hesaba geçmedi, EFT gönderdim gitmedi, EFT gönderdim geri geldi gibi sorunlardan biriyle karşı karşıyaysanız bu yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. Yazıyı sonuna kadar okuduktan sonra EFT işlemlerine daha vâkıf olacağınızdan emin olabilirsiniz.
EFT Gönderdim Gitmedi
EFT gönderdim gitmedi, basit bir sorun olarak görülse de bu sorunun birden fazla sebebi olabilir. İlk olarak paranın hesaptan dâhi çıkmadığı durumları göz önüne alalım. EFT yaptığınız hâlde gönderdiğiniz tutar hesabınızdan çıkmadıysa bunun birkaç sebebi olabilir. EFT gönderdim para hala hesabımda diyorsanız ve gönderdiğiniz para hâlâ hesabınızdaysa aşağıdaki sebeplerden biri dolayısıyla işlem gerçekleştirememiş olabilirsiniz;
- Hesabınızda EFT tutarı kadar bakiye olmayabilir,
- Bankanız EFT masrafı alıyorsa ve tüm bakiyeyi göndermeye çalışıyorsanız bu sebeple EFT gitmemiş olabilir,
- Günlük EFT limitini aşıyor olabilirsiniz. Örneğin; 30.000 TL EFT göndermek istiyorsanız ve bankanızın günlük EFT limiti 25.000 TL ise limit aşımı sebebiyle işleminiz iptal edilmiş olabilir.
- IBAN numarası hatalı girildiğinden işlem gerçekleşmemiş olabilir,
- Hafta sonu, resmi tatil ya da bayram günlerinde EFT yaptıysanız işleminiz hemen gerçekleşmez; bu sebeple paranın hesaptan çıkışı ancak bir sonraki mesai günü ve saatinde gerçekleşecektir.
- İnternet ya da mobil bankacılık sisteminde geçici bir sorun olabilir,
- EFT işlemi için yeterli internet bağlantısına sahip olmadığınız için işlem gerçekleşmeyebilir.
Bu gibi durumlarda genellikle sebebi bildiren bir hata mesajı alırsınız. Örneğin; günlük limiti aştıysanız ‘’Günlük EFT gönderim limitini aştığınız için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.’’ tarzı bir hata mesajı alabilirsiniz.
EFT Gönderdim Ne Zaman Gelir?
EFT gönderdim ne zaman gelir veya EFT gönderdim ne zaman gider? gibi sorular, EFT işlemlerini sıkça kullanmayan kişiler tarafından merak edilmekte. EFT işlemleri, sistem yoğunluğuna ve bilgilerin eksiksiz olmasına bağlı olarak ortalama 10-15 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Bilgilerin hatalı ya da eksik olduğu durumlarda EFT hesaba geçmeyebilir.
EFT Havuzu Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz EFT bilgilerinin hatalı ya da eksik girilmesi, EFT işleminin havuza takılmasına sebep olmaktadır. Peki, EFT havuzu nedir? EFT havuz sorgulama nasıl yapılır? EFT banka havuzu ne demek? EFT havuzu, sistemin algılayamadığı EFT işlemlerinin belirli bir havuza aktarılarak kontrole düşmesi anlamına gelir.
Örneğin; Ahmet YILMAZ adından bir yakınınıza para gönderirken alıcı kısmına Ahmet Yılmaz yerine Ahmet YILNAZ yazdıysanız, yani harf hatası yaptıysanız bu işlem EFT banka havuzuna düşecektir. Banka yetkilisi, bu tür basit hatalarda alıcı adı soyadı ile IBAN numarasını karşılaştırır. Diğer bilgiler doğruysa EFT havuzunda yer alan tutarı Ahmet YILMAZ’ ın IBAN numarasındaki hesabına aktarır. Emin olunmayan durumlarda iade sağlanır.
Basit hatalarda EFT banka havuzu sorunsuz olarak çalıştırılabilir; fakat belirsiz durumlarda banka yetkilisinin risk almak yerine parayı iade edeceği aşikârdır. Az önce verdiğimiz örnek üzerinden devam edersek Ahmet YILMAZ yerine Ahmet YILDIZ yazıldıysa bu durum banka yetkilisi tarafından risk konusu edilmez ve paranın gönderici hesabına iadesi sağlanır.
Gelelim EFT havuzu sorgulama nasıl yapılır? sorusuna. EFT havuz sorgulama işlemleri için bankanızı arayarak EFT işleminin havuzda olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun için bankanızın müşteri hizmetlerini ya da hesabınızın bağlı olduğu şubeyi arayabilirsiniz.
EFT’ nin havuza düşmemesi için IBAN ve alıcı bilgilerinin tamamen uyuşması gerekir. Örneğin; Mehmet Ali adında birine para gönderirken alıcı adı kısmına M. Ali yazarsanız bu işlem de EFT havuzuna düşer. Bazen alıcı adı soyadı ya da unvanı doğru yazılsa da IBAN hatalı girilebilir; belirtilen IBAN numarası herhangi birine ait değilse EFT gönderirken IBAN hatalı mesajını alırsınız; fakat belirtilen IBAN başka bir hesap için kullanılıyorsa EFT işlemi gerçekleşir; fakat belirtilen kişiyle uyuşmadığından EFT havuz hesabına ödenir. Banka yetkilisi, bu gibi durumlarda da EFT iadesi yapar.
EFT Gönderdim Geri Geldi
Mesai günlerinde birçok EFT işlemi iade ile sonuçlanmakta ve bu işlemi gerçekleştirenler EFT gönderdim geri geldi diye merak etmekte. EFT yaptım geri geldi sorusunun yanıtını bir üst başlıkta dolaylı olarak ifade etmiştik. Para gönderdiğiniz hesap bilgilerinde bir hata veya eksiklik varsa böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla EFT yaptım neden geri geldi? sorusunun yanıtı IBAN ya da alıcı bilgilerinin eksik veya hatalı girilmesidir.
EFT gönderdim neden geri geldi? diye merak ediyorsanız alıcı ile tekrar irtibata geçerek bilgileri yeniden gözden geçiriniz. EFT işlemleri, kapalı hesaplara yapılan para gönderimlerinde de iade ile sonuçlanmaktadır. Örneğin; daha önce para gönderdiğiniz bir hesap sahibi ya da banka tarafından kapatıldıysa tekrar gönderim yapmak istediğinizde EFT geri gelecektir.
EFT Gönderimi İptal Etme
EFT gönderimi iptal etme işlemi, gerçekleştirilen bir para transfer işleminin iptalini ifade etmektedir. Burada kritik nokta, paranın karşı hesaba geçip geçmediği ile alakalıdır. Zira eğer para karşı hesaba geçtiyse hesap sahibinin izni olmadan bu paranın iadesi mümkün olmaz. Eğer işleminiz henüz gerçekleşmedi ise şubenizle iletişime geçerek, müşteri hizmetlerini arayarak ya da internet bankacılığı, mobil bankacılık gibi kanallardan iptal işlemini yapabilirsiniz.
Her bankanın dijital bankacılık uygulaması farklı olabileceği için iptal işlemlerinin menüsü de değişkenlik gösterebilir. Bu noktada en fazla dikkat etmeniz gereken husus, transfer işlemi gerçekleşmeden önce bir an evvel iptal işleminin tamamlanmasıdır. Eğer para karşı hesaba geçerse iptal işleminiz gerçekleşmeyebilir.
Bankaların internet ve mobil bankacılık uygulamalarını incelediğimizde para transferleri menüsünde iptal ya da talimat iptal gibi sekmeler olduğunu görüyoruz. Bu menülerden birini kullanarak henüz gerçekleşmemiş bir EFT işlemini iptal etmeniz mümkündür.