• YARIM ALTIN
    9.809,00
    % 0,42
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7999
    % 0,27
  • € EURO
    36,8294
    % -0,07
  • £ POUND
    44,4413
    % -0,01
  • ¥ YUAN
    4,7765
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3460
    % 0,71
  • BITCOIN/TL
    3479151,491
    % -1,49
  • BIST 100
    10.081,00
    % 1,46

Bireysel Emeklilik Nedir? (BES Nedir?)

Bireysel Emeklilik Nedir? (BES Nedir?)

Bireysel emeklilik nedir? Bireysel emeklilik ne işe yarar? Bireysel emeklilik ne demek soruları farklı platformlarda çeşitli şekillerde cevaplanmakta. Sizlere bireysel emeklilik nedir ve ne işe yarar? sorusunu en sade biçimiyle ifade etmeye çalışacağız.

Bireysel emeklilik, en kısa ve net ifade ile kendi sigorta primlerinizi ödeyerek emeklilik hakkı kazanmanızı sağlayan bir sistemdir. Çeşitli aracı kurumlar vasıtasıyla dahil olabileceğiniz bireysel emeklilik sistemi, uzun vadeli bir tasarruf aracı olarak da düşünülebilir.

Özet bir ifadeyle bireysel emeklilik sistemini bir nevi kumbara hesabı olarak düşünebilirsiniz. Her ay bir köşeye birikim amacıyla bir miktar para kaldırıyor ve ileride kullanabilmek için bu parayı harcamamaya özen gösteriyorsanız BES uygulaması tam da size göre. Zira para biriktirirken en ufak ihtiyacımızda birikim amacıyla bir köşeye kaldırdığımız tasarrufumuzu anında harcayabiliyoruz; oysa bireysel emeklilik sisteminin özellikleri, tasarruflarımıza anında ulaşma konusunda bizi dizginliyor.

Bireysel Emeklilik Ne İşe Yarar?

Sisteme dahil olmak isteyen ve bu konuda araştırma yapan hemen herkes bireysel emeklilik ne işe yarar? Bireysel emeklilik faydaları ve avantajları nelerdir? sorularıyla muhatap olmak durumunda kalıyor. Bir önceki başlıkta da ifade ettiğimiz gibi bir tasarruf aracı olması sebebiyle kumbara hesabı olarak düşünülebilir. Ne var ki bu sistemde kumbaranızın anahtarına kolayca ulaşamamanız önemli bir avantaj. Gelecekte ortaya çıkacak planlı ya da plansız harcamalarınız için bireysel emeklilik birikimi yapabilir, zamanı geldiğinde birikmiş tasarruflarınızı akıllıca kullanabilirsiniz.



Bireysel Emeklilikten Emekli Olma Şartları

Şimdi de bireysel emeklilikten emekli olma şartlarına biraz değinelim. Bireysel emeklilikten emekli olma şartlarının başında 56 yaşını doldurmak gelir. Sistemde ne kadar kalırsanız kalın emeklilik hakkı elde etmek için 56 yaşınızı doldurmanız şarttır. Bir diğer şart ise sistemde en az 10 yıl kalmaktır. Sisteme dahil olma tarihinizin üzerinden 10 yıl geçmeden bireysel emeklilikten emekli olamazsınız.

BES Devlet Katkısı Ne Demek?

BES devlet katkısı ne demek? sorusu bile bireysel emeklilik sisteminin başlı başına devlet kontrolü ve denetimi altında olduğuna işarettir. Bireysel emeklilik devlet katkısı, bireysel emeklilik için yaptığınız ödemeler karşısında elde ettiğiniz bir ek gelir olarak tanımlanabilir. bireysel emeklilik devlet katkısı oranı şuan için %30 olarak uygulanmaktadır. Örnek vermek gerekirse BES için 300 TL ödeme yapıyorsanız her ödemenizde %30 devlet katkısı etkisiyle 90 TL hak elde edersiniz. Siz BES hesabına 300 TL ödeseniz dahi devlet katkısı ile birlikte BES hesabınıza 390 TL aktarılmış olur. Elbette BES devlet katkısından yararlanmak için bazı şartları sağlamanız gerekecektir.

Bireysel Emeklilik İptal

Bireysel emeklilik iptal işlemlerinizi, bireysel emeklilik sözleşmesi imzaladığınız kurum üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için emeklilik şirketinin müşteri hizmetlerini arayarak talepte bulunmanız mümkün. Böyle bir talep sonrasında sistemde bulunan e-mail adresinize bes iptal sözleşmeleri gönderilecektir. Sözleşmeleri imzalayıp tekrar şirkete ilettikten sonra bireysel emeklilik iptal talebiniz alınmış olur.

Bireysel emeklilik iptal işlemleri ilk 2 ay içerisinde gerçekleşirse herhangi bir kesintiye maruz kalmazsınız. 2 aylık süre, bireysel emeklilik sistemi için doğal cayma hakkı olarak nitelendirilebilir. 2 aylık deneme süresi içerisinde sistemden memnun kalmazsanız herhangi bir kesintiye maruz kalmadan sistemden ayrılabilirsiniz, bu durumda ödediğiniz primler de kesintisiz olarak iade edilir.

2 aylık süre geçtikten sonra BES iptal talebiniz olursa bir takım kesintilere maruz kalabilirsiniz. Bu kesintiler ödediğiniz primler üzerinden yapılır ve kalan tutar, iptal dilekçenizde belirttiğiniz hesabınıza yapılır.

BES iptallerinde tüm tutar ya da kesinti sonrasında kalan tutar, 20 iş günü içerisinde iptal formlarında belirttiğiniz hesaba yapılacaktır.

YORUMLAR YAZ