Bankada ortak hesap açmak birçok kişinin merak ettiği; fakat yeterli bilgiye sahip olmadığı konulardan biri. İnternet ortamında yaptığımız araştırmalar, bankacılık ve finans siteleri arasında en bilinen sitelerin bile bu konu hakkında yanlış bilgilendirme yaptığını ortaya koyduğundan en doğru ve güncel bilgiler dahilinde bankada ortak hesap açtırma rehberini oluşturduk.
Bankada ortak hesap nasıl açılır? Bankada ortak hesap açma şartları nelerdir? Bankada ortak hesap açmak için gerekenler nelerdir? Bankada ortak hesap açmak için gerekli belgeler nelerdir? tarzı tüm soruların yanıtını bu özel içeriğimizde detaylarıyla beraber bulabilirsiniz.
Bankada Ortak Hesap Nasıl Açılır?
Yazımıza bankada ortak hesap nasıl açılır? sorusu ile başlayalım. Bankada ortak hesap açtırmak için bir ya da birden fazla kişinin bankada hazır olması gerekir. Bir kişi, ancak noter vekaletiyle başkası adına ortak hesap işlemlerini yürütebilir. Noter vekaleti olmadan biri adına birlikte ya da ayrı olarak ortak hesap açılamaz.
Daha iyi anlaşılabilmesi adına şu örneği verebiliriz. Ayşe Yılmaz ve Fatma Yıldırım isimli 2 şahsın ortak hesap açtırmak istediğini varsayalım. Ayşe Yılmaz, tek başına bankaya giderek Fatma Yıldırım ile ortak hesap açtırmak istiyorsa elinde Fatma Yıldırım’ın noter aracılığıyla temin ettiği vekaletname olmalıdır. Ayrıca bu vekaletnamede Ayşe Yılmaz’ın Fatma Yıldırım adına ortak hesap açabileceği, ortak hesabın türü, ortak hesapta hangi yetkilerin olabileceği gibi önem arz eden hususlar da mutlak suretle yer almalıdır.
Noter vekaletiyle işlem yapılmayacaksa her iki şahsın da bankada hesap açılışı için hazır olması gerekir. İkiden fazla kişiyle açılacak ortak hesaplarda da aynı durum geçerlidir. Bankada ortak hesap açmak isteyen kişiler, banka tarafından ibraz edilecek sözleşmeleri imzalamak ve ortak hesap şartlarını yerine getirmek üzere bankada hazır bulunmalıdır.
Bankada ortak hesap açmak için alınacak sözleşmelere ortak hesap sahiplerinin her birinin imzası alınır. Bu kişilerin T.C kimlik kartı ya da nüfus cüzdanlarının güncel şekliyle yanlarında olması gerekmektedir. Birçok sitede ortak hesap için adres belgesi gerektiği gibi yanlış bir bilgiye rastlanmaktadır. Bankalar, MERNİS üzerinden adres sorgusunu online şekilde gerçekleştirdiklerinden ek olarak adres belgesi istemezler.
Standart ortak hesaplarda hesap sahipleri, %50-%50 hesap hakkına sahiptirler. (2 kişi tarafından açılacak ortak hesaplar için) Tarafların her ikisinin de kabulü durumunda bu oran üzerinde değişiklik yapmak mümkündür. Ayrıca hesaptan yapılacak işlemler için her iki kişinin bankada hazır bulunup bulunmaması gereğine göre ortak hesap türleri de değişebilmektedir. Ortak hesap denince akla ilk olarak müşterek hesap ve münferit hesap ayrımı gelir. Münferit hesap nedir? Müşterek hesap nedir? sorularını önem arz etmesi sebebiyle ayrı birer başlık altında inceleyeceğiz.
Müşterek Hesap Nedir?
Müşterek hesap nedir? sorusu, ortak hesap açacaklar tarafından sıkça dile getiriliyor. Ortak hesap açmak için bankaya giden şahıslara ilk sorulacak soru, ‘’Ortak hesap müşterek mi olacak? münferit mi? sorusudur. Bu sebeple müşterek hesap ne demek? sorusu hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Bankada size bu soru sorulduğunda bankacı tarafından yeterli açıklama yapılmayabilir; bundan ötürü müşterek hesap nedir? müşterek hesap ne demek? sorularına hâkim olmanızda fayda var.
Müşterek hesap; ortak hesaptan yapılacak işlemlerde her iki mudinin (hesap sahibi) birlikte karar vermesini gerektiren hesap tipidir. Örneğin; bir önceki başlıktaki örnek üzerinden devam edersek Ayşe Yılmaz ve Fatma Yıldırım’ın birlikte müşterek bir hesabı varsa ve hesaptan para çekme işlemi yapılacaksa her ikisinin de şubede olması ve ilgili dekonta imza atması gerekir.
Müşterek nedir? sorusu da müşterek hesap nedir? sorusu için fikir oluşturabilir. Müşterek, birlikte anlamına gelmektedir. Müşterek hesap ne demek? sorusunun cevabını unuttuğunuzda buradan yola çıkarak müşterek hesap tanımını hatırlayabilirsiniz.
Münferit Hesap Nedir?
Münferit hesap nedir? Münferit hesap ne demek? Münferit hesap nasıl açılır? tarzı sorular da en az müşterek hesaplarla ilgili sorular kadar merak edilmekte. Münferit hesap ne demek? sorusunun cevabı, tahmin edebileceğiniz üzere kişilerin ortak hesap üzerinde ayrı ayrı hak sahibi olduğu durumdur. Örneğimizde yer alan Ayşe Yılmaz ve Fatma Yıldırım’ın ortak münferit hesabı varsa, bu kişilerden biri tek başına da işlem yapabilir.
Münferit nedir? sorusundan yola çıkarak münferit hesap nedir? sorusuna ulaşmanız da müşterek kavramında olduğu gibi pekâlâ mümkündür. Münferidin kelime anlamı tek başınadır.
Münferit hesap sahipleri, hesaptan para çekme, EFT gönderme, havale gönderme gibi işlemleri ayrı ayrı da yapabilirler.
Müşterek ve Münferit Hesap Farkı
Müşterek ve münferit hesap farkı, az önce de belirttiğimiz üzere işlem yapma yetkisidir. Münferit hesap, müşterek hesaba nazaran daha özgürce kullanılabilen bir ortak hesap türüdür. Zira münferit hesap sahiplerinden her biri, ortak hesap namına diledikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Örneğin; hesapta 10.000 TL varsa ve bu hesap münferit ortak hesap olarak açıldıysa mudilerden biri tek başına hesaptaki parayı çekebilir. Oysa müşterek ortak hesap söz konusu olduğunda ne kadar ortak varsa, tamamının orada olması gerekir.
Bankada Ortak Hesap Açmak İçin Gerekenler
Bankada ortak hesap açmak için gerekenler, hesaba ortak olacak şahısların güncel kimlik belgeleridir. Bu belge T.C kimlik kartı, nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport olabilir. Bankada ortak hesap açmak için gereken belgeler, şahıslar nezdinde ayrı ayrı bulunmalıdır. Sadece tek bir kişinin kimliği yanındaysa ve diğer ortak hesap sahibinin kimliği yanında değilse ortak hesap açılamaz.
Bankada ortak hesap açmak için gerekenlerden bir diğeri de ortak hesap sözleşmesidir. Ortak hesap sözleşmesi, taraflardan her birine birer nüsha olarak verilir. Aslı da tarafların imzası alınarak banka tarafından muhafaza edilir. Ortak hesap sözleşmesi, hesabın münferit ya da müşterek oluşuna göre farklı maddeler içerebilir. Bunun yanı sıra banka tarafından kişilerden ayrı ayrı hesap açılış sözleşmesi de alınır.
Bazı sitelerde bankada ortak hesap açmak için gerekenler başlığı altında yanlış bilgiler sunulmakta. Ortak hesap açmak için aynı aileden olmaya gerek yoktur. Dolayısıyla bir arkadaşınızla ya da iş ortağınızla da ortak hesap açabilirsiniz.
Ortak Hesap İnternet Bankacılığı
Ortak hesap internet bankacılığı kullanımı, genellikle tek bir şahıs üzerinden gerçekleşmektedir. Ortak hesap internet bankacılığı şifresi almak için bankaya başvuran kişilerden imza alınarak hesap sahiplerinden birine ortak hesap internet bankacılığı şifresi gönderilir. Bu kişi belirlenen yetkiye göre sadece görüntüleme yetkisine sahip olabileceği gibi işlem yapma yetkisine de sahip olabilir.
Müşterek Hesap Sahibinin Ölümü
Birçok kişi, müşterek hesap sahibinin ölümü durumunda hesap durumunun ne şekilde değişeceğini merak etmekte ve müşterek hesap sahibi ölürse ne olur? diye sormakta. Müşterek hesap sahibinin ölümü durumunda diğer hesap sahibi tek başına para çekemez. Vefat eden şahsın mirasçıları, veraset ilamı çıkarmak kaydıyla vefat eden kişinin bankadaki payı üzerinde hak sahibi olabilir.
Ortak Hesaptan Ayrılma
Ortak hesaptan ayrılma işlemi, tarafların bir arada olma koşuluyla mümkün olabilmektedir. Ortak hesabın kapatılması için bankaya başvuran şahıslar dilerlerse hesaplarını ayırabilir ve bu şekilde kullanmaya devam edebilirler. İstenmediği durumda ortak hesabın kapatılması tamamen de mümkündür. Ortak hesabın kapatılması için hesaptaki paranın çekilmesi şarttır. Hesapta para kaldığı müddetçe ortak hesabın kapatılması mümkün olmayacağından ilk olarak hesabın sıfırlanması gerekir. Ayrıca ortak hesapta otomatik ödeme talimatı tarzında talimatlar varsa bu talimatların da iptali sağlanmalı, ortak hesap bu işlemler sonrasında kapatılmalıdır.
Ortak Hesap Nedir?
Ortak hesap, birden fazla kişinin tek bir banka hesabı üzerinde tasarruf edebilme ve işlem yapabilme yetkisinin olmasıdır. Genel olarak banka hesapları tek bir kişiye ait olurken ortak hesaplarda 2 ya da daha fazla kişi kaydı bulunmaktadır. Ortak hesaplar çeşitli sebeplerle açılabilirken özellikle adi ortaklıklarda ya da eşlerin açacakları birikim hesaplarında karşımıza çıkmaktadır.
Eşler, genellikle çocukları adına birikim yaparken ortak hesap açmak isterler. Bu durumda daha önce sözünü ettiğimiz üzere münferit ya da müşterek hesap yetkisi tanımlanmalıdır. Kişiler ayrı ayrı da işlem yapabilecekse münferit, herhangi bir bankacılık işlemi her iki kişinin onayı olmadan gerçekleşmeyecekse müşterek hesap açılmalıdır.
Ortak Hesap Nasıl Kapatılır?
Ortak hesap nasıl kapatılır? sorusunda da münferit ve müşterek ayrımı ile karşı karşıyayız. Eğer açılan ortak hesap münferit ortak hesap ise ortak hesap sahiplerinden birinin talebiyle hesabın kapatılması mümkündür. Müşterek olarak açılan ortak hesapların kapatılması için ortak hesap üyesi her bireyin uygunluk vermesi gerekecektir.