Bireylerin ATM cihazlarıyla ilgili çeşitli sorunları olmasıyla birlikte en çok sıkıntı çekilen konuların başında ATM parayı yuttu ne yapmalıyım? sorusu geliyor. ATM paramı yuttu ne yapmalıyım? ATM paramı yuttu ama hesaptan düştü ne olacak? ATM paramı yuttu banka geri vermiyor. ATM paraya el koydu ne yapmalıyım? türevindeki birçok soru, bireyler tarafından fazlaca merak edilmekte. Tüm bu sorularınızı en doğru bilgilerle cevapladığımız bu rehber yazımızı dikkatlice okumanızda fayda var.
ATM Paramı Yuttu Ne Yapmalıyım?
ATM param yuttu ne yapmalıyım? sorusu, yukarıdaki sorular içerisinde en sık dile getirilen sıkıntılardan biri olarak göze çarpıyor. ATM paranızı yuttuysa ilk olarak paranın hesaptan düşüp düşmediğinden emin olmalısınız. Bazı durumlarda ATM’ de yaşanan teknik aksaklıklar sebebiyle işlem gerçekleşmez ve herhangi bir hata mesajı almadığınız için durumu tam olarak anlayamazsınız. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken şey işlem günü ve saatini not almanızdır. Hatta işlem saatini dakikası dakikasına not almanızda fayda var. Daha sonra kartınızı tekrar ATM’ ye takarak hesabınızı kontrol etmeli, paranızın hesaptan düşüp düşmediğini kontrol etmelisiniz.
Gerekli kontrol işlemi sonrasında ATM paramı yuttu ama hesaptan düştü diyorsanız yapmanız gereken şey yine tarih ve saati not almak, sonrasında 1-2 dakika kadar bankamatiğin başında beklemek olmalı. Yine bazı teknik aksaklıklar sebebiyle işlemler gecikmeli olarak gerçekleşebilmektedir. 1-2 dakikanın sonunda ATM parayı geri vermezse aksiyon alabilirsiniz. Kullandığınız bankamatik şubeye bağlıysa ve işleminizi mesai saati içerisinde yaptıysanız panik yapmanıza gerek yok. 1-2 dakikanın sonunda şubeye girip güvenlik görevlisine bankamatik parayı yuttu ne yapmalıyım? diye sorabilirsiniz. Güvenlik görevlisi, bankamatik paramı yuttu ne yapmalıyım? sorunuzun ardından sizi yetkili personele yönlendirecektir. Yetkili personel, işlemleri kontrol ettikten sonra sistemsel bir sorun yoksa paranızı o an iade eder.
Bazı durumlarda ATM’ ye sıkışan ya da ATM’nin yuttuğu para hemen iade edilmeyebilir. ATM sorumlusu personel böyle bir durumda sizden işlem bilgilerinizle birlikte şahsi iletişim bilgilerinizi de alır. Akşam yapılacak kasa sayımında ATM fazlası olacağından hesaplama sonrasında ilgili bakiye hesabınıza aktarılır. Eğer kartsız işlem yaptıysanız ve hesabınız olmadan o bankanın bir müşterisinin hesabına para yatırırken böyle bir sorunla karşılaştıysanız ya size hesap açılarak paranın o hesaba yatırılması sağlanır ya da bir sonraki iş günü paranızı nakit olarak almak üzere şubeye davet edilirsiniz.
Şube dışındaki bir bankamatikte işlem yaptıysanız ve ATM para yuttu ne yapmalıyım? diye merak ediyorsanız işlerin biraz daha sıkıntılı sonuçlanacağını belirtmemizde fayda var. Böyle bir durumda ilk kuralımızı hatırlayın ve panik yapmadan işlem gün ve saatini dakikası dakikasına not alın. Daha sonra bankanın müşteri hizmetlerini arayarak durumu bildirin. Müşteri hizmetlerine hızlı bağlanmak için karşılama mesajında belirtilen güvenlik sorunları komutuna uyun ve müşteri temsilcisine hızlı bağlanma yolunu seçin. Bilgileriniz alındıktan sonra ATM’ de bulunan tüm paranın mutabakatının sağlandığı gün tarafınıza dönüş yapılacaktır. ATM’ nin bulunduğu yere göre bu işlem 5-10 iş günü içerisinde sonuçlanabilir. Zira şube önündeki ATM cihazlarının hesap sayım işlemleri günlük yapılırken şube dışındaki ATM’ lerde bu süre 5-10 iş gününü bulabilmektedir. Paranızın iadesi doğrudan kartınıza (kredi kartıysa) ya da hesabınıza (banka kartıysa) yapılır.
ATM Paraya El Koydu Ne Yapmalıyım?
ATM paraya el koydu ne yapmalıyım? diye merak edenler, genellikle işlem esnasında böyle bir hatayla karşılaşmışlardır. ATM ekranında ‘’Paranıza El Konuldu’’ tarzında bir hata gördüklerinden ATM paraya el koydu ne yapmalıyım? diye sormaları gayet normaldir. Bu gibi durumlarda da yukarıdaki 2 ana başlıkta sunmuş olduğumuz yöntemleri kullanabilirsiniz. Bankamatik paraya el koydu ise ilk iş olarak işlem tarih ve saatini not almalı, daha sonra ATM’nin şube önünde olup olmadığına göre yukarıdaki yöntemleri uygulamalısınız.
Farklı ATM Parayı Yuttu
Şuana kadar işlediğimiz birçok konu arasında en sıkıntılı olan farklı ATM parayı yuttu ne yapmalıyım? sorusuna gelelim. Başka ATM parayı yuttuysa kendi bankanıza mı yoksa ATM cihazının bağlı olduğu bankaya mı başvuracağınızı bilemeyebilirsiniz. Böyle durumlarda yapmanız gereken yine işlem gün ve saatini bir yere not etmek, sonrasında kendi kart bankanızın müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır. Bankanıza işlemle ilgili detayları verdiğinizde bankanızın ilgili birimleri, ATM cihazının bağlı olduğu banka ile bilgi alışverişinde bulunacaktır. Para fazlasının tespiti sonrasında ATM bankası kart bankanıza gerekli ödemeyi yapacak, bankanız da bu ödemeyi hesabınıza iade edecektir. Ne var ki bu işlemler anlattığımız kadar hızlı gerçekleşmemekte. 30 güne kadar sürebilen bu işlemleri hızlandırmak için bankanızı sık sık arayıp şikayette bulunmanızda fayda var. Dilerseniz şubenize gidip itiraz dilekçesi de verebilirsiniz; böylece işlemlerinizi bir nebze olsun hızlandırmış olursunuz.
ATM Parayı Yuttu Banka Geri Vermiyor
Bir önceki başlıkta ifade ettiğimiz sorunun bir başka türü de ATM parayı yuttu banka geri vermiyor şeklinde. Özellikle farklı ATM’ lerde yaşanan sorunlarda sıkıntının çözülme süresinin 30 güne kadar çıktığından söz etmiştik. Her iki banka arasında mutabakatın bir türlü sağlanamadığı durumlarda ATM parayı yuttu banka geri vermiyor sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda bankanızla tekrar tekrar iletişim kurmaktan çekinmemeli, hatta şubenize giderek de yazılı itiraz başvurusunda bulunmalısınız. Paranız hâlâ iade edilmediyse BDDK’ ya yazılı itirazda bulunarak ya da banka hakkında hukuki süreç başlatarak hakkınızı aramaya devam edebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm işlemlerde tarih ve saatin bilinmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirtmemizde fayda var. Ayrıca işleme ait bankamatik fişlerini de sorununuz çözülene kadar atmayınız. Fiş numarası ya da referans numarası olduğunda işleminizin daha rahat sorgulanacağını söyleyebiliriz.