Bankalar, TL ve döviz hesaplarıyla birlikte bazı kıymetli maden hesaplarını da müşterilerinin hizmetine sunmakta. Bankalarda kıymetli maden olarak en çok tercih edilen hesap türü hiç şüphesiz altın hesabı. Peki, banka altın hesabı nasıl açılır? Altın hesabı açma yöntemleri nelerdir ve fiziki altın alan bankalar hangileri? Gelin bu soruların yanıtlarına beraber bir göz atalım.
Banka Altın Hesabı Nasıl Açılır?
Banka altın hesabı açabilmek için öncelikle bir bankada hesabınız olmalıdır. Hesabınızın olduğu bankaya başvuruda bulunarak ek olarak altın hesabı da açtırabilirsiniz. Eğer herhangi bir bankada hesabınız yoksa dilediğiniz bir bankaya giderek hem TL, hem de altın hesabı açtırabilirsiniz. Bankalar, genellikle külçe altın yani 24 ayar altın üzerinden işlem yaparlar.
Altın işlemlerinizi banka aracılığıyla yapacaksanız bilmeniz gereken bazı hususlar söz konusu. Altın hesabı, fiziken değil; hesaben izlenen bir hesaptır. Örneğin; 200 gram altın satın aldığınızda banka o altını sizin adınıza satın alıp muhafaza etmiş sayılır; fakat o an şubede o tutarda altın olmayabilir. Ayrıca altını fiziki olarak talep ederseniz bankanın size altını vermesi belirli bir süreyi bulabilir. Bunun yanı sıra altının taşınması ve güvenliği sebebiyle ortaya çıkacak masrafları da sizin ödemeniz gerekir. Kısacası banka altın hesabı fiziki alım satımdan ziyade hesaben alım satıma dayalıdır.
Banka altın hesabı sadece şubeden açılmakla kalmaz; ayrıca telefon bankacılığı, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden de altın hesabı açabilirsiniz. Uygulama ya da tarayıcınız üzerinden hesabınıza ulaştıktan sonra hesap işlemleri, hesap açma işlemleri başlığı altında altın hesabı açma seçeneğini görebilirsiniz. Altın hesabı açtıktan sonra yine internet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden altın alım satımı yapabilirsiniz. Bankalar, genellikle gün içerisinde belirli bir alım satım sınırı koyarlar ve belirli tutarın üzerinde alım satım yapmanızı engellerler. Altın alım satım limitinizi arttırmak için doğrudan şubenize başvurabilirsiniz.
Fiziki Altın Alan Bankalar Hangileri?
Bankaların fiziki altın toplama günleri, altın eksperinin banka şubesine giderek müşterilerin sahip olduğu fiziki altınları alıp hesaba çevirmesine dayalıdır. Örneğin; elinizde çeyrek, yarım, bilezik, küpe ve benzeri farklı şekillerde çeşitli ağırlıklarda altın var ve bu altını bankaya yatırmak istiyorsunuz. Bu durumda bankanın altın toplama gününde sahip olduğunuz altınları şubeye götürmeniz gerekecektir. Altın eksperi vereceğiniz altınları inceler ve hassas cihazlar yardımıyla tartarak külçe altın karşılığını belirler. Hesaplama işlemleri sonrasında altın uzmanıyla mutabık kalmanız durumunda altınlarınız uzman tarafından teslim alınır ve karşılığı kadar altın, hesabınıza aktarılır.
Bankaların altın toplama günleri hakkında bilgi almak için hesabınızın bulunduğu banka şubesini ya da müşteri hizmetlerini arayabilir; ayrıca bankaya ait internet sitesi, mobil uygulama, sosyal medya hesapları gibi alternatif kanalları da inceleyebilirsiniz. Neredeyse tüm bankalar fiziki altın alırken Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası gibi katılım bankaları, bu hususta daha ön plana çıkmaktadırlar. Bu bankaların şubelerinde sıkça altın toplama günleri düzenlenmektedir.
Yukarıda sözünü ettiğimiz katılım bankaları, altın makası en az olan bankalar olarak da dikkat çekerler. Katılım bankalarının altın makası en dar olan bankalar arasında yer alma sebeplerinin başında bu bankaların altın alım/satımı yapan çok sayıda müşterilerinin olması gelir.
Altın Hesabı Caiz mi?
Birçok kişi, altın hesabı açmadan önce altın hesabı caiz mi? Altın hesabı açmak caiz mi? gibi soruları dile getirmekte. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hususta gelen soruları, altın hesabı açmak caizdir şeklinde yanıtlamakta; ne var ki bu yanıt, vadesiz altın hesaplarını ifade etmekte. Bu konuda referans kabul edilen din adamlarının bir kısmı da bu yönde görüş bildirmekte. Bazı din adamları ise yalnızca katılım bankalarında açılacak altın hesaplarının caiz olduğu görüşüne sahip.
Altın hesabı caiz midir? Sorusunu yanıtlarken vadesiz altın hesabının caiz olduğunu ifade ettik; peki vadeli altın hesabı ile vadesiz altın hesabı arasındaki fark nedir? gelin bir de buna bakalım. Vadesiz hesaplar, aynı zamanda cari hesap olarak da adlandırılmaktadır. Bir hesabın vadesiz, yani cari olması; o hesap üzerinde anlık işlem yapabilme yetisini ifade eder. Vadeli altın hesapları ise belirli bir vadeye göre açılır; banka türüne göre vade sonunda faiz ya da kâr girişi ile beraber hesap değeri değişir.
Vadeli altın hesapları katılım bankalarında kâr tahakkuku şeklinde açılmaktadır. Burada faizden farklı olarak kâr ve zarar ortaklığı prensipleri geçerlidir. Yani söz konusu vadeli altın hesabının vadesi geldiğinde kâr ya da zarar etme ihtimali söz konusudur. Bu yönüyle birçok din adamı tarafından caiz olarak kabul görmektedir. Faizli altın hesabı ise doğrudan faiz getirisine göre çalışır; banka, vade sonu geldiğinde başlangıçta verdiği oran üzerinden hesaba faiz getirisi yatırır. Bu ise neredeyse tüm din adamları tarafından caiz değildir şeklinde yorumlanmaktadır.
Altın Hesabı Mantıklı mı?
Altın hesabı mantıklı mı? sorusu, özellikle son dönemlerde sıkça dile getiriliyor. Altın hesabı açmak, genel olarak mantıklı bir bankacılık işlemi olsa da altında yaşanacak düşüş, kişilerin zarar etmesine de yol açabilir. Genel olarak birikim yapmaya elverişli olmayan kişiler için oldukça mantıklı bir hareket olarak ifade edilebilir. Birikim yapmakta zorlanan ya da birikimlerini genellikle harcama yoluna giden bireyler, altın hesabı açarak doğru şekilde hareket etmiş olurlar. Zira altın hesabını kullanmak için ya başka bir bankaya transfer etmek, ya altını fiziki olarak almak ya da altını bozdurmak gerekmektedir. Bu da meşakkatli bir yoldur. Dolayısıyla normal şartlarda birikim yapmakta zorlanan kişiler için altın hesabı açmak oldukça mantıklıdır.
Altın hesabı açmak mantıklı mı? sorusunu dile getirenleri bir de kazanç yönünden ele alalım. Altın fiyatları, genellikle uzun vadede yükseliş trendine sahiptir. Ne var ki altın fiyatları; altın rezervleri, ulusal ve uluslararası ekonomideki dengeler, ONS altın fiyatı, ülkede hâkim konumdaki döviz fiyatları, siyasi gelişmeler gibi birçok etmenden etkilenmektedir. Dolayısıyla altın hesabına doğrudan mantıklı demek, yatırım tavsiyesi içerecektir. Kişilerin bu kararı alırken mutlaka uzun soluklu bir araştırma yapmaları gerekmektedir.
Altın Hesabı Nasıl Olur?
Altın hesabı, bankalar tarafından şubeden ya da dijital bankacılık kanalları üzerinden açılan bir hesap türüdür. Hesap açılış işleminin ardından altın hesabına TL, USD ya da EURO gibi farklı bir para biriminden kur alınarak geçiş sağlanabilir. Örneğin; altın gramı 2.000 TL ise 4.000 TL yatırılarak 2 gram altın satın alınabilir. Bu işlem, TL dışındaki para birimleri arasında da gerçekleşebilir.
Altın hesabı açıldıktan sonra önceki başlıklarda dile getirdiğimiz üzere bankaya fiziki altın teslim edilerek de bakiye artışı sağlanabilir. Saymış olduğumuz yöntemlerden birini kullanarak altın hesabının bakiyesi arttırılabilir; benzer şekilde altını fiziki olarak teslim alma ya da altın bozma gibi işlemlerle bakiye düşürülebilir.
Altın Hesabı Hangi Banka Avantajlı?
Gelelim en çok merak edilen altın hesabı hangi banka avantajlı? Sorusuna. Aslına bakılırsa bankanızdaki müşteri statünüz, bu durum üzerindeki en önemli etkendir. Yani bankanız için özel müşteri statüsünde yer alıyorsanız ve yüksek mevduat bakiyeniz varsa o bankanın size diğer müşterilere göre daha dar makas aralıkları ile hizmet vermesi mümkündür. Bu durumda alım ve satım fiyatları arasındaki makas dar olacaktır ve alım satımlarda daha iyi kazanç elde edebileceksiniz.
Bir bankanın altın hesaplarında iyi olarak kabul görmesi, az önce bahsettiğimiz altın makas aralığına bağlıdır. Makas ne kadar dar ise o bankadan altın alım ve satımı yapmak o derece kârlı olacaktır. Kuveyt Türk, Türkiye Finans, İş Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası gibi bankalar, genel olarak altın konusunda en iyi bankalar olarak bilinmektedir. Daha fazla detaya sahip olmak için sitemizde yer alan bankaların altın kurları menüsünü inceleyebilirsiniz.
Altın Makas Aralığı Nedir?
Altın makas aralığı, genel olarak bir bankanın ya da altın alım/satım hizmeti sunan işletmenin anlık alım ve satım fiyatı arasındaki farkı ifade etmektedir. Örneğin; altının alışını 2.000 TL üzerinden sağlayan bankanın altın satış fiyatı 2.180 TL ise altın makas aralığı 180 TL olarak kabul edilir. Bir bankanın ya da kuyum hizmeti sunan işletmenin altın makas aralığı ne kadar dar ise orada işlem yapanların kâr elde etme olasılığı o derece fazladır.
Altın Makas Aralığı En Az Olan Banka
Altın makas aralığı en az olan banka, dönemsel olarak değişkenlik gösterse de yıl içi ortalamalara bakıldığında Denizbank, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Papara, Türkiye Finans, Şekerbank, İş Bankası, HSBC, Hayat Finans gibi bankaların bu bağlamda başarılı oldukları görülmektedir.
Altın makas aralığı en az olan banka, belirli dönemlerde değişebilmektedir. Bu durum, bankanın elinde bulunan altın rezervi ve bankanın kendine has para politikasına bağlıdır. Elinde altını fazla olan bankalar, satış yapabilmek adına altın makas aralığını düşük seviyede tutabilirler, tersi durumda ise makası açabilirler.